Vildmarksmilen lördag 31 augusti 2024

ett roligt terränglopp i vacker natur...

... men för dig som orkar mer rekommenderas VILDMARK 15

Historik

Utbudet av löpartävlingar i Gästrikland har minskat sedan det löpglada 80-talet. Vi i Hemlingby Löparklubb ville vara med och vända den trenden. Våren 2003 bestämde vi oss för att ordna en löpartävling som kunde ha potentialen att överleva. En tävling som löparna skulle minnas som något extra.

Vi ville rikta in oss på löpupplevelsen. Efter några kreativa diskussioner bestämde vi oss för ett krävande terränglopp på hemmamark i Hemlingby. Upploppet skulle gå uppför den lilla men branta slalombacken i Hemlingby! Vi hade räknat med 15-20 deltagare första året, och inte många föranmälningar trillade heller in. På tävlingsdagen stod ändå över 80 löpare på startlinjen.

Efter 3 lyckade år med Vildmarksmilen - en bana som blivit mer och mer lättlöpt för varje år - bestämde vi oss för att satsa på en ny utmaning 2006: Vildmark15. Det gamla bortglömda 15 km-spåret "dammades av" och vi kunde nu erbjuda ett riktigt krävande terränglopp över 15,7 km. Inte kuperat (förutom slalombacken på slutet), men ack så jobbigt. Loppet går över blöthål och myrar, stenbunden terräng och kalhyggen.

2009 var det 7:e upplagan av Vildmarksmilen och 4:e gången vi arrangerar Vildmark15. I resultatlistorna kan du se att många löpare återkommer år efter år. Det tycker vi är ett tecken på att tävlingen fyller en viktig funktion. Varje år är också premiären för ett antal löpare. Det är stort att stå uppe på toppen på slalombacken och se alla tappra löpare jobba sig uppför slalombacken för att sedan vika av för slutspurten till den hägrande mållinjen på Spårcentralen. Men det är ännu större att vara en av löparna!

Så gick det 2009...

Årets lopp var det blötaste och mest tungsprungna hittills. Särskilt blött fick de löpare som antagit utmaningen att ta sig över sumpmarker och myrar på Vildmark15. Vädret under tävlingsdagen var dock bra. Mestadels sol och ca 20 grader varmt.

Fler än 150 löpare tog sig i mål i de olika klasserna. Detta är nytt deltagarrekord för tävlingen. Trots att marken var mättad efter sommarens myckna regnande, bjöds det på två nya banrekord. Dels i Vildmarksmilens herrklass, där Edsbyns löparkung Mikael Lindberg, sprang in exakt 1 minut under Johan Dahls banrekord från 2004. Men Johan Dahl från Högbo AIK, kontrade en knapp halvtimme senare genom att korsa mållinjen som ny banrekordinnehavare på Vildmark 15. De nya banrekorden är 35:58 respektive 1:04:52. Imponerande!

Kampen om klassegrarna utvecklade sig annars så här:

I damernas tävlingsklass över 10,7 km rapporterades Annelie Andersson, Ockelbo SK, som ledare ett par kilometer in i loppet. En ledning som hon behöll vid kontrollen halvvägs. De 2 närmaste förföljarna var Stora Tunas orienteringstjejer Lena Gillgren och Susanna Mårtensson. Vid sista förvarningen hade dock Lena Gillgren gått upp i ledning och hon drygade sedan ut försprånget fram till målskynket. Segertiden för Lena Gillgren blev 47:46. Anneli Andersson säkrade andraplatsen och tredjeplatsen behöll Susanne Mårtensson in i mål.

Tätstriden i herrarnas tävlingsklass över 10,7 km handlade framför allt om duellen mellan Mikael Lindberg, Edsbyns IF Friidrott, och Anders Dahl, Högbo AIK. Dessa 2 höll ihop under inledningen av loppet, men vid förvarningen cirka 2 km från mål hade Mikael Lindberg skaffat sig ett försprång på ca 20 sek. In i mål drygade Mikael Lindberg ut försprånget till knappa minuten. 3:e-platsen i tävlingsklassen erövrades av Daniel Johansson, OK Hammaren. 3:e man över mållinjen var dock David Ekman, Uppsala, som hade anmält sig i motionsklassen.

Helena Sjöberg, Gävle, var dominant i damernas Vildmark15. Hon låg i ledningen vid samtliga inrapporteringar och vann till slut med 10 min. 2:a blev Camilla Bengtsson, Gormis MK, och 3:a Johanna Öhrn Forsbacka. Striden om 2:a-platsen var jämn. Det skiljde bara 22 sek i mål.

2 av distriktets löparikoner gjorde upp om segern i herrarnas Vildmark15. Vi talar om Johan Dahl, Högbo AIK och Lasse ”Jabba” Jansson, Gävle OK. Det spekulerades mycket innan start om vem av dessa 2 som skulle dra det längsta strået. Var Lasse Janssons vana att springa i svår terräng en avgörande kvalitet, eller skulle Johan Dahls erkända löparstyrka fälla avgörandet? Som väntat drog Johan Dahl ifrån på stigarna, medan Lasse Jansson knaprade ikapp ute på myrarna. Spänningen var stor uppe vid målområdet, men när rapporten kom från förvarningen kunde speakern berätta för publiken, att Johan Dahl skaffat sig en betryggande ledning. I mål skiljde det 1 min & 36 sek. 3:a blev Daniel Johansson, Dalregementet.

Följande löpare klarade årets "drömgränser" och bjuds på startavgiften nästa år:
Kvinnor 10,7 km (45 minuter):
Ingen klarade gränsen

Män 10,7 km (40 minuter):
1. Mikael Lindberg, Edsbyns IF Friidrott, 35:58
2. Anders Dahl, Högbo AIK, 36:55
3. David Ekman, Uppsala, 39:16
4. Daniel Johansson, OK Hammaren, 39:45

Kvinnor 15,7 km (85 minuter):
Ingen klarade gränsen

Män 15,7 km (70 minuter):
1. Johan Dahl, Högbo AIK, 64:52
2. Lasse Jansson, Gävle OK, 66:28

För fullständiga resultat klicka här.

Så gick det 2008...

112 löpare kom i mål i 2008 års upplaga av Vildmarksmilen och Vildmark15. Vädret fram till tävlingsdagen hade varit väldigt varmt och torrt, vilket skapade förutsättningar för bra tider på de 2 banorna. Detta märktes framförallt i Vildmark15, där genomsinttstiderna för männen och kvinnorna var bättre än förra året. Många av de manliga motionärerna i Vildmarksmilen gjorde också mycket bra ifrån sig. Kvinnornas klasser i Vildmarksmilen kunde inte riktigt mäta sig med förra årets riktigt starka startfält, men spridningen var heller inte lika stor. Männens tävlingsklass över 10,7 km var i år något svagare, men också jämnare än förra årets.

I Vildmarksmilens tävlingsklass för kvinnor, var det Hoforstjejen Louise Bergfeldt, numera tävlandes för Rånäs 4H, som var först uppför slalombacken. Tiden var något sämre än den hon hade när hon kom 3:a förra året, men konkurrensen var inte heller lika mördande. Ett riktigt starkt lopp gjorde att Louise var ohotad kvinna och långt före 2:an Ida Maurin, från IFK Växjö i mål. 3:a i år var Gävletjejen Viktoria Norberg.

Bland männen i Vildmarksmilens tävlingsklass, tog Johan Dahl tillbaka kronan och blev "skogens konung" efter ett mycket starkt lopp. Han drog ifrån sina konkurrenter redan från start och fick sedan löpa solo ända in i mål. Tiden var imponerande bra. 37:18 är den näst bästa i loppets 6-åriga historia. Johan Dahl själv, är den enda som sprungit snabbare. Det gjorde han 2004 då han satte banrekordet på 36:58. Hemmalöparen Per Hållström kom 2:a, 15 sek före Gävle OK:s Lars-Håkan Bengtsson.

Bland de tuffa kvinnor som antog utmaningen att springa Vildmark15 var det i år Sofie Fröberg, Uppsala, som var först upp på berget. Hon kom 2:a förra året, men förbättrade sin tid med dryga 5 min i år och hamnade med den tiden överst i resultatlistan.

Förra året klarade ingen "drömgränsen" bland männen i Vildmark15. I år var de 2 som sprang under 70 min. Den som lyckade bäst var Andreas Tuveson. Han sprang för sin familjeklubb (?) Tuve United LK och gjorde det så bra att han var den som först korsade mållinjen. Han satte meriterade orienterare på plats, bland andra Dan Norin Gävle OK, som också gick under 70 minuter och placerade sig 2:a, 2 min efter Tuveson. 3:a var Jonas Byström, Skogslöparna.

Följande löpare klarade årets "drömgränser" och bjuds på startavgiften nästa år:
Kvinnor 10,7 km (45 minuter):
Ingen klarade gränsen

Män 10,7 km (40 minuter):
1. Johan Dahl Högbo AIK 37:18

Kvinnor 15,7 km (85 minuter):
Ingen klarade gränsen

Män 15,7 km (70 minuter):
1. Andreas Tuveson Tuve United LK 67:49
2. Dan Norin Gävle OK 69:51

För fullständiga resultat klicka här.

Så gick det 2007...

Den 4 augusti kl.12.00 gick starten för Vildmarksmilen och Vildmark15 i Hemlingby. De 5 år vi arrangerat terrängtävlingen i Hemlingby har antalet deltagare ökat år från år. Årets upplaga blev, glädjande nog, en fortsättning på den utvecklingen. 127 löpare fullföljde.

I tävlingsklasserna var konkurrensen hårdare än tidigare år. Bland kvinnorna var det den meriterade orienteraren från Stora Tuna OK: Anna Mårsell, som satte övriga löpare på plats och förbättrade banrekordet från förra året med över 2 minuter! 2:an Petra Thomasson Hässelby SK, var halvminuten efter upp till målskynket på Hemlingbybergets topp. 3:a kom löpartalangen från Hofors, Louise Bergfeldt, på en tid som räckt till seger förra året.

Bland männen var Johan Dahl Högbo AIK, en klar favorit när föranmälningarna trillat in. Johan har vunnit loppet 2 gånger och innehar även Vildmarksmilens banrekord. På tävlingsdagen dök dock distriktets joker i löpartävlingar upp: Lasse "Jabba" Jansson Gävle OK. Orienterare och en mycket stark löpare, som han är, gjorde han så att loppets utgång blev mer svårtippad. Efter en sedvanlig tuff öppning av Johan Dahl, gick Lasse Jansson upp i täten redan efter någon kilometer. En lucka uppstod vilken drygades ut under loppet och Lasse Jansson kunde ohotad bestiga Hemlingbyberget på 37:41, den 3:e bästa tiden i loppets 5-åriga historia. Faktum är att det bara är Johan Dahl som sprungit snabbare. Att orienterare trivs på banan vittnar resultatlistan om: 4 av de 6 snabbaste löparna var orienterare...

Vildmark15 visade mer av "sitt rätta jag" i år. Förra årets premiär av banan var en extremt torr och snabb historia. I år var spåret "normaltorrt" vilket gjorde att myrarna sög både must och hastighet av de 29 löpare som vågade sig ut på banan. Snabbast bland kvinnorna blev i år - precis som i fjol - Elisabeth Enmark Gävle OK. Hennes segrartid var nästan 4 min långsammare än förra årets, vilket vittnar om en mer tunglöpt bana. Totalt kom 5 kvinnor i mål på den riktigt tuffa banan.

Bland de 24 män som tog sig i mål i Vildmark15 drog i år Jan Östlund Cavallin, Valbo AIF, det längsta strået. Han bekräftade den tyngre känslan av årets bana i lokalpressen, men slog ändå sin tid från förra året med ett tiotal sekunder. Det var starkt gjort! Förra året räckte tiden till en 5:e plats, men i år förde den Jan Östlund Cavallin upp överst i resultatlistan.

I Vildmarksmilens motionsklasser deltog 18 kvinnor och 55 män som kämpade tappert de 10,7 km och framför allt uppför det avslutande upploppet till målskynket på toppen.

De yttre förutsättningarna för loppet var soligt väder +24 C° och svag vind. Banorna var normalt fuktiga.

Följande löpare klarade årets "drömgränser" och bjuds på startavgiften nästa år:
Kvinnor 10,7 km (50 minuter):
1. Anna Mårsell Stora Tuna OK 42:08
2. Petra Thomasson Hässelby SK 42:38
3. Louise Bergfeldt Hofors AIF 43:46
4. Annika Löfström Årsunda IF 44:56
5. Lena Gillgren Stora Tuna OK 46:54
6. Viktoria Norberg Gävle 49:27

Män 10,7 km (40 minuter):
1. Lasse Jansson Gävle OK 37:41
2. Johan Dahl Högbo AIK 38:58
3. Björn Ljunggren OK Hammaren 39:58

Kvinnor 15,7 km (85 minuter):
1. Elisabet Enmark Gävle OK 84:38

Män 15,7 km (70 minuter):
Ingen klarade gränsen

För fullständiga resultat klicka här.

Så gick det 2006...

3 nya banrekord och rekordstort antal löpare runt Vildmarksbanorna. 2 av banrekorden var givna, eftersom det var första året som löparna erbjöds en ny längre och tuffare bana över 15,7 km - Vildmark15.

I Vildmarksmilens kvinnliga tävlingsklass lyckades Annika Löfström, Årsunda IF, förbättra Catharina Källqvists banrekord från 2003 med 58 sek. Den nya rekordtiden lyder 44.33. Segrare i Vildmarksmilens manliga tävlingsklass, och enda löpare under "drömgränsen" 40 minuter, blev i år Jakob Jansson från Järla IF OK.

Banrekordsinnehavarna och segrarna i Vildmark15 2006 är Elisabeth Enmark Gävle OK, med tiden 1:20.51 och Patrik Svedberg IFK Umeå, med tiden 1:06.32. Överlag blev tiderna mycket imponerande på den svårsprungna Vildmark15. Hela startfältet var i mål på under 1:37, vilket förvånade oss arrangörer. Det tyder på att endast duktiga terränglöpare vågade sig på banan i år.

Män motion 10,7 km är och har varit den stora klassen i Vildmarksmilen. Det är mycket glädjande för oss som arrangerar loppet att få se så många duktiga motionärer springa den dryga milen och kämpa sig upp för slalombacken på slutet. Resultatmässigt kan vi konstatera att det blir tuffare och tuffare att placera sig i motionsklassen. En tid som gav en 20:e plats år 2003, "bara" räckte till en 33:e plats i år. En tid strax under en timme gav en 50:e plats förra året men nästan 10 placeringar längre ner i resultatlistan i år. Och 2004 kom man 36:a på den tiden.

I år hade vi arrangörer satt ut "drömgränser" på de olika sträckorna: För män som sprang Vildmarksmilen gällde det att ta sig under 40 minuter och för kvinnorna var gränsen 50 minuter. För Vildmark15 gällde att männen skulle springa under 1 h 15 min och kvinnorna skulle klara 1 h 30 min. Följande löpare tog sig under "drömgränsen" i Vildmarksmilen: Jakob Jansson, Järla IF OK (39.26), Annika Löfström, Årsunda IF (44.33) och Lena Gillgren, Stora Tuna IK (45.41). De löpare som klarade "drömgränsen" i Vildmark15 var Patrik Svedberg, IFK Umeå (1:06.32), Dan Norin, Gävle OK (1:08.54), Tomas Albinsson, Team Trimtex (1:10.55), Jonas Byström, Stora Tuna IK (1:11.59), Jan Östlund Cavallin, Valbo AIF (1:12.48), Elisabet Enmark, Gävle OK (1:20.51) och Maria Forsberg, ESS LK (1:24.18). Belöningen för dessa som lyckades är, förutom prestationen, att vi bjuder er på startavgiften nästa år!

Efter en rekordtorr och mycket varm sommar var Vildmarksbanorna relativt lättlöpta. Detta trots ett regnväder som nådde Gävle på fredag kväll och höll i sig fram till lördag förmiddag. Vädret under tävlingen: molnigt och tidvis lätt regn, +19ºC och svaga vindar.

Vi i Hemlingby Löparklubb vill tacka alla deltagare, sponsorer, funktionärer och alla er som var där och hejade på. Vi ser redan fram emot nästa års tävling och hoppas att ni återkommer då! Positiv och negativ kritik tas gärna emot, så att vi kan behålla bra delar och förbättra oss på andra inför nästa år. Skicka dina synpunkter via mail till sekreterare@hemlingblk.se.

För fullständiga resultat klicka här.

Så gick det 2005...

Den 3:e Vildmarksmilen avgjordes i strålande löpväder i Hemlingby 30 juli. För 3:e året i rad ökade antalet deltagare i loppet. I år fullföljde 111 löpare de bitvis svåra 10,7 km och klarade av det tuffa upploppet på ett hedervärt sätt.

I tävlingsklassen för män ryckte den mycket löpstarke Johan Dahl, Högbo AIK, loss direkt efter start och drygade sedan ut ledningen efter hand. En ledning på 30 sekunder vid 2,3 km blev 1 min 30 sek vid 8,7 km och nästan 2 min i mål. Johan Dahl var också en av få, som orkade springa hela slalombacken. 2:an Ulf Persson, Järvsö IF, och 3:an Johan Axelsson, Tierps SOK, sprang även de under "drömgränsen" 40 minuter. För att klara detta krävs att ben, hjärta och lungor är i bästa trim.

Tävlingsklassen för kvinnor innehöll mer dramatik, vad gällde slutsegern. Vid 2,3 km kontrollen dök landslagsmeriterade Eva Britt Karlsson, Sundsvalls FI, upp i en relativt klar ledning före Catharina Källkvist, ESS LK. Vid förvarningen efter 8,7 km rapporterades att Catharina hade knaprat in hela försprånget och låg alldeles i rygg på Eva-Britt. När löparna sedan dök upp vid slalombackens fot visade det sig att Catharina hade mest krafter kvar. 3:e raka segern bärgades med en marginal av 25 sek. Vem kan slå Catharina Källkvist i Vildmarksmilen? På en övertygande 3:e-plats spurtade Årsunda IF:s skidtalang Annika Löfström in.

Det bjöds på vackert väder: +21ºC, sol och svag till måttlig vind. Banan var överlag i gott skick, dock några fler blötpartier än tidigare år.

Vi i Hemlingby Löparklubb vill uttrycka ett stort tack till alla deltagare, funktionärer, publik och sponsorer. Tack också till Gävle Alpina för lån av ljudanläggning och klocka.

För fullständiga resultat klicka här.

Så gick det 2004...

Den 31 juli 2004 avgjordes den 2:a upplagan av Vildmarksmilen och bjöd på en mängd rekord. Rekord i antalet deltagare: 91 löpare i mål. Banrekord för män och även snabbare tider för de sista löparna i mål. Resultaten var överlag bättre i år än förra året.

Tack till alla er som ställde upp och sprang i vår lilla, men krävande tävling. Vi tycker att ni alla gjorde det bra! Tack också till sponsorer, Gävle Alpina och alla funktionärer.

Catharina Källkvist, ESS LK, vann i den kvinnliga tävlingsklassen. Hon tangerade nästan sitt eget banrekord från 2003. Segrartiden i år blev 45 min och 34 sek.

I tävlingsklassen för män klev Johan Dahl, Högbo AIK, fram och vann på det nya banrekordet 36 min och 58 sek. Johan ledde från start in i mål.

De yttre förutsättningarna under tävlingen var mulet väder, uppehåll och ca +20ºC. Banan var relativt torr.

För fullständiga resultat klicka här.

Så gick det 2003...

Vi i Hemlingby Löparklubb vill först tacka alla som gjorde den första Vildmarksmilen till något mer än en vanlig löpartävling. Vi tänker naturligtvis först och främst på er som var med och sprang över stock och sten. Ni ska vara stolta över er prestation! Tack också till er som hejade fram löparna efter spåret och kanske i synnerhet i den sista krävande backen. Funktionärer, Röda Korset, våra sponsorer och Gävle Alpina (vilka ställde upp med ljudanläggning i backen) ska också ha ett stort tack. Ni var nödvändiga för att tävlingen skulle bli så bra som den blev.

82 löpare kom i mål efter ett stort antal efteranmälningar och vi fick naturligtvis 2 banrekord. Jonas Holmberg, IFK Mora, vann tävlingsklassen för män på fina 38.39 och Catharina Källkvist, Ess LK, vann tävlingsklassen för kvinnor på rekordtiden 45.31. Banlängden är uppmätt till 10,7 km och underlaget är bitvis svår terräng. Se alla placeringar under länken resultat.

Väderförutsättningarna under tävlingen var växlande molnighet, uppehåll och ca +25ºC, något kvavt.
 

Besök gärna våra sponsorer: